Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyrovnaný rozpočet v Jihlavě? Zapomeňte. Na dlouhé dekády.

Nezodpovědná rozpočtová politika a megalomanské choutky vládnoucích dobrodruhů v Jihlavě pokračují. 

Nezodpovědná rozpočtová politika a megalomanské choutky vládnoucích dobrodruhů v Jihlavě pokračují. Nenašel se soukromý subjekt na provozování multifunkční arény, jak bylo neustále slibováno těmito politiky k utišení vášní a dopadlo to tak, jak jsem kdysi předpověděl. Nenašli jsme žádného blázna ze soukromého sektoru, tak založíme další městskou příspěvkovou organizaci (budeme jí říkat třeba obchodní). My jich máme totiž v Jihlavě „málo“ a rozpočet to unese – miliony sem, miliony tam. Mandatorní výdaje města jsou již teď našponované jak guma, jen prasknout. Budeme tedy dál sypat další a další peníze do tohoto předraženého stánku na špatném místě a budeme si tleskat, jak jsme to krásně vymysleli. Nechtěl bych být v kůži dalších zastupitelstvech, které budou muset chtě nechtě škrtat ve všem možném na splácení dluhů při pořízení i provozu tohoto politického pomníku ODS a jejich přicmrdávačů.   

Zlý člověk, dezinformátor, nenávistník, lhář – k těmto nadávkám a útokům proti mé osobě se snížil samotný primátor Jihlavy Petr Ryška v reakci na moji kritiku ohledně hospodaření Jihlavy (JL ze dne 5.9.2023 s názvem „Začala ekonomická sebevražda Jihlavy“).

Ve své reakci v JL ze dne 12.9.2023 si zároveň pan primátor Ryška v návalu svého emočního výlevu nevšiml faktu, že ani jeho, ani nikoho jiného v tomto článku jsem nejmenoval a hlavně jsem na nikoho osobně neútočil. Pan primátor Ryška se nechal unést emocemi a ve své frustraci mě nálepkoval výrazy, které jsou dnes módní místo toho, aby mě jako kritika nechal v pozadí a věnoval se pravdivě tématu. Proč asi? No naznačil jsem totiž, že dekády špinavá, neudržovaná Jihlava by měla mít zásadně jiné priority, tedy zvelebovat a rozvíjet město ve všech směrech a ne vše, a ještě navíc na obrovský dluh, utopit v hokeji. A ano, zimní stadion je evidentně po smrti, to nikdo nerozporuje, ale ze všech možných návrhů si konšelé vybrali to nejdražší a nejhloupější řešení, které bylo v nabídce.

Primátor Ryška předvedl v reakci na můj článek o hospodaření města hysterický emotivní výkon, kde píše např. o tom, že rozpočet je dvojnásobný, než mnou uvedená informace, že stavba bude stát téměř roční rozpočet Jihlavy. Pokud vím, tak rozpočet na rok 2022 byl v příjmech 1,451 miliard, takže kde je ten primátorem avizovaný dvojnásobek, nevím. Dále uvádí, že dluh na HMA se bude splácet 15 let, další zmanipulované číslo, protože úvěr bude splacen 31.ledna 2041, tedy ne 15 let, jak pan Ryška tvrdil na tiskovce, kde zahrál opravdu dobré ochotnické divadlo, ale 18 let x 70 milionů ročně – jako zdroj uvádím plátek „Ježkovy oči“ 3/2023, což je hlásná trouba „úspěchů“ současné vládnoucí koalice a která nepřipustí žádnou diskusi s oponenty, jenom oslavu světlých zítřků, které Jihlavě přináší ODS a poklepávání si po rameni, jak to tady skvěle funguje včetně jejich kývačů na radnici. Pan primátor „zapomněl“ na tři roky krát 70 milionů. Pakatel. Manipulace s čísly panu primátorovi jde zřejmě dobře, protože hned v další informaci pan Ryška uvádí, že není pravdou, že se bude Jihlava investičně zanedbávat, ale prý nastane opak. Uvádí čísla, která už jsou na dnešní dobu směšně nízká, např. budoucí investice do vodohospodářské infrastruktury, na kterou je potřeba investovat v objemech řádu miliard a ne slabých 285 milionů korun. To je absolutně nedostačující vzhledem k tomu, že převážná část těchto sítí je v havarijním stavu. Dále pan primátor uvádí ohledně nového místa HMA u Aventinu, že tato varianta by byla dražší a výstavba by trvala déle. Toto se vůbec nezakládá na pravdě. Naopak, byla by podstatně levnější a navíc s bonusem pohodlného parkování. Proč se tedy nestaví v Aventinu?

Když pominu primátorovy vzteklé a neadekvátní reakce na fakta, která v článku uvádím, tak si říkám, že toto snad není reakce primátora krajského města, ale pavlačový monolog plný slov jako lež, dezinformace, ještě tam schází nálepky jako dezolát nebo proruský troll. Je vidět, že pan Ryška jde s dobou a přebírá rétoriku svého pražského (brněnského) guru.

Teatrální výstup pana primátora Ryšky na jeho tiskovce k tomuto tématu byl úsměvný, spíše trapný a v žádném případě nemůže obstát v komunikaci k občanům. Pan primátor, místo toho, aby nechal nenávist a emoce v šatně, když použiji sportovní terminologii, které by měl jako plavec dobře rozumět a soustředil se na protivníka s odlišnými preferencemi pro město, tak udělal pravý opak. Udělal ze mě lháře a dezinformátora místo toho, aby odpovídal na samotnou kritiku politického rozhodnutí svých stranických soukmenovců. A aby toho nebylo málo, tak v úvodu tiskovky „okřikuje“ JL, jak to, že si vůbec dovolily otisknout tento článek, že jsou snad se mnou v souznění. Takže primátor města bude určovat Jihlavským listům, co mohou nebo nemohou otisknout. Jasná manipulace s veřejným míněním, kde primátor posléze nařídil označit můj článek jako názor. To ale není názor, to jsou tvrdá fakta o tom, jak se v Jihlavě hospodaří.

Pan primátor Ryška útočí na mou osobu, ne na moji kritiku. Zřejmě zapomněl, jakou veřejnou funkci v Jihlavě vykonává. Jeho divadelní vystoupení na tiskovce je důkazem jeho nekompetentnosti věcně a konstruktivně reagovat. Protože pokud pan primátor Ryška takto vystupuje na veřejnosti a jeho rétorika je jak ze čtvrté cenové, a pokud takto reaguje na postřehy a kritické připomínky občana v zacházení s veřejnými penězi, kdy by se měl chovat a postupovat s péčí řádného hospodáře a ne zadlužit město téměř miliardou korun, pokud takto nervózně reaguje na kritiku vyhazování peněz na politické pomníky, pak asi nemá čisté svědomí a zakrývá ho tímto svým „poselstvím“, které JL otiskly jako reakci na můj příspěvek coby čtenáře JL.

Já se nesnížím k tomu, abych napadal a dehonestoval někoho jmenovitě. Ale vždy budu napadat a kritizovat neodpovědné politické rozhodnutí, které tady primátor brání. Hájí neobhajitelné a budoucnost nám to jasně ukáže. Neříkám, že jsem dokonalý. Nejsem. Ale trocha pokory, kterou jsem choval k instituci primátora krajského města, tímto vzala za své. Bohužel.

Zbytečná dehonestace mé osoby ze strany nejvyššího městského představitele, která vytryskla po uveřejnění mého článku o absolutním neodpovědném přístupu k veřejným financím, je vizitka pana primátora Ryšky, ne moje.  

Pan primátor rád nálepkuje – slovo dezinformátor je nejhloupější slovo, které za poslední roky vzniklo, vzniklo v době covidu a ukazuje se, že tzv. dezinformátoři se měnili po několika týdnech či měsících v nositele pravdy. Dnes jsem tedy u primátora dezinformátor já, zítra to může být kdokoliv jiný, kdo jenom trochu projeví vlastní kritické myšlení. Některé věci jsou bohužel nevratné od této vládnoucí jihlavské skvadry a tam budou občané Jihlavy další dlouhá léta doplácet na stavění vzdušných zámků, tedy řízenou destrukci financí našeho města místo rozumné a pragmatické správy Jihlavy. To vše hlavně díky současné politické reprezentaci, kdy těmto lidem je naše Jihlava úplně ukradená a vlastní občané ji nezajímají. Prostě já tyto lidi ne že bych nenáviděl, jak se zmiňuje pan Ryška, ale je mi jich upřímně líto.

Závěrem – aktuálně se i v Brně pustili do realizace multifunkční arény za cca 6 miliard korun. Takže tvrzení i veškerá argumentace pro prosazení tohoto meganesmyslu pro tak malé město, kterým Jihlava je od jihlavských konšelů, že nová aréna za 2 miliardy bude mít odezvu v celém kraji a dokonce se sem budou sjíždět lidé z celé republiky (tato aréna nebude mít žádné kapacitní parkoviště!), připadají hodně, hodně úsměvné, naivní a velmi nezodpovědné, tudíž velmi nebezpečné pro jihlavskou pokladnu na příští dvě dekády, obzvláště při faktu, že z Jihlavy do Brna je to 50 minut autem..

Autor: Pavel Paulát | čtvrtek 21.9.2023 22:26 | karma článku: 9,57 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Pavel Paulát

Přejděme na střízlivější správní uspořádání naší země zrušením krajských molochů!

V roce 1990 se s velkou slávou rušilo krajské uspořádání s tím, že toto správní rozdělení je přežité, aby se s ještě větší slávou toto uspořádání v roce 2000 obnovilo jako samosprávný orgán. Deset let kraje nikomu nechyběly.

14.4.2024 v 13:10 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Paulát

Žijeme ještě v právním státě?

Ústavní soud nedávno svým nálezem o zamítnutí valorizace penzí potvrdil totální rezignaci na princip právního státu. Tento soud vzkázal vládě, dělejte si, co chcete. Obrovský precedens pro budoucnost. Velmi nebezpečný precedens.

23.2.2024 v 23:49 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost

Pavel Paulát

Nezapomněl se prezident Pavel projevem ke státnímu svátku v minulém komunistickém režimu?

Včera 17.listopadu na Národní třídě v Praze promluvil na improvizovaném vyvýšeném podiu prezident Pavel k našemu státnímu svátku Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva (1939 a 1989).

18.11.2023 v 22:04 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Osobní

Pavel Paulát

Chamtivá jihlavská radnice pokračuje v odírání vlastních občanů

Nenasytný Otesánek jihlavských vládnoucích politiků v čele s ODS s jejich kmotrovskými manýry jménem Horácká „multifunkční“ aréna si vybírá svoji první drsnou daň – zvýšení daně z nemovitostí až o 500% na vlastním obyvatelstvu.

29.10.2023 v 0:08 | Karma: 7,21 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Paulát

Pohádky o dezinformacích od jihlavského primátora Ryšky

Tož jsem si oddechl. Tak už nejsem sám v očích primátora Ryšky, který mě nazval v souvislosti mé ostré kritiky o hospodaření Jihlavy dezinformátorem, už jsou dezinformátoři i tři bývalí primátoři.

12.10.2023 v 0:51 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 467x
Narozen v roce 1957 v Jihlavě. Jsem člověk, kterému není jedno, co se děje v jeho zemi, v jeho kraji i v jeho obci.

"Když budete mít deset tisíc nařízení, zničíte jakýkoliv respekt k právu". Winston Churchill

Seznam rubrik